Ziua națională a Culturii Române

Ziua națională a Culturii Române
Ilidia ecou în timp
Ziua națională a Culturii Române

Ilidia, Ecou în timp, de arh. Ioana Mihăiescu

publicate în Buletinul Informativ al Uniunii Arhitecților din Romînia, editat la Filiala UAR Sibiu, octombrie 2020.

Descarcă întreg documentul PDF (12MB).

Ziua națională a Culturii Române

DACĂ SABIN PĂUȚA N-AR FI EXISTAT, EL TREBUIA INVENTAT!

Personalitatea lui iradiantă, modelată la Academia de Muzică bucureșteană, cizelată la cealaltă școală academică româna, cea din Iași, a lăsat și lasă urme referențiale în cultura națională, dar și în cea internațională. Așadar, a ctitorit și, evident a dirijat,  corala ANIMOSI cu care a obținut succese prestigioase la Festivalurile de muzică veche din Polonia , la Bydoszczy, dar și cel din Germania de la Bayreuth. A dirijat în toată lumea mari orchestre simfonice, dar și de jazz-simfonic sau camerale. Este un instrumentist virtuoz (pian, orgă dar si…acordeon). Orchestrator de excepție, recunoscut chiar și de marele Leonard Bernstein, profesor uiversitar, doctor, ș.a.

În Statele Unite  a ajuns în urma unui schimb de muzicieni între uniunile de creație. A ales să rămână acolo, pentru că în țară  I se refuzase viza pentru Austria, unde urma să-și asculte Simfonia I-a sub bagheta marelui dirijor Vaclav Neumann.

Angajarea lui în fruntea Orchestrei Plainfield Symphony din New Jersey ( în fața a  șapte contracandidați} a fost deasemenea, atipică,  actul său artistic-dirijoral fiind votat de întreaga orchestraă dar și de către public. A fost atât de apreciat în fruntea acestei orchestre timp de 26 de ani încât în fiecare lună februarie a fiecărui an se sărbătorea Ziua Sabin Pautza: în piața centrală a orașului se monta un ecran uriaș pe care erau proiectate concerte dirijate de el în stagiunea respectivă. Împreună cu cetățenia americană, Sabin Pautza a primt o scrisoare de felicitare din partea  lui Bill Clinton, pe atunci președinte al Statelor Unite. Dragă prietene, te felicit pentru impresionantul eveniment prin care ai devenit cetățean american, al acestei mari națiuni. Bucurându-te de beneficiile pe care cetățenia americană ți le oferă si în același timp de responsabilitățile care decurg din ea,  urmezi unor bărbați și femei  care s-au sacrificat pentru a crea și apăra democrația noastră, de-a lungul a două secole… Hillary și cu mine îți urăm bine ai venit ca nou cetățean al Americii și îți dorim multă fericire in viitor.

Și-a adus în America familia cu ajutorul senatorilor Bill Bradley, Franck Lautenberg și a guvernatorului Thomas H. Kean. Fetele sale, Sabina si Andreea  au cariere muzicale solide, cu studii de specialitate și doctorat.

La Iași, ca profesor, era iubit de către studenți și pentru că își exemplifica ideile la pian cu muzică din Beatles, Rolling Stones sau Jimmy Hendrix.

Întreaga armonie a muzicii pop provine de la Bach, ne-a învățat Sabin Pautza, scria Nancy Brandes, celebrul conducător al formației Roșu și Negru.

Nicki Dorobanțu, acum rezident german scria: Îl ascultam pe Sabin uneori în casa compozitorului Vasile V. Vasilache. La pian dar și vocal. Era un adevărat geniu. Avea o mulțime de idei pe care le experimenta în formația noastră Roșu și Negru, cu mare ușurință… Este un om care ne-a învățat cu viața lui, cât de valoros poate fi cineva angajându-se pentru alții!

Virgil Popescu scrie:  Avea un umor imbatabil… Ține minte de la mine… Sunt două lucruri pe care nu le poți ascunde și care se trădează singure: talentul și … prostia!. Recent editura Palimpsest a lansat un volum de glume semnate de Sabin Pautza. Și acum am lacrimi în ochi de emoție ascultând versurile lui Nicolae Iorga rostite și cântate de unicul Cornel Constantiniu: și au tăiat un brad bătrân fiindcă făcea prea multă umbră –  într-un mare hit, semnat Sabin Pautza.

Adrian Pop, compozitor, profesor universitar, doctor, la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca: nivelul expunerilor sale se situează  constant la o înaltă cotă profesională… Si totuși, verbul lui știe să rămână cald, el degajă o prietenească împărtășire a experienței sale de viață, reflexie și creație, experiență generoasă și deschisă.

 Cornel Țăranu, Academician, Profesor Universitar Dr.: Filonul folcloric , jazzul, chiar muzica ușoară  sunt doar câteva din fațetele sale stilistice ale acestui polistilist compozitor, lansat cu mult succes și de corul Madrigal…

 Lian Cubleșan, compozitor,  interpret, fost student: Prin întreaga sa creație, clasicul- modern  Sabin Pautza este îndreptățit a fi un demn urmaș al marelui George Enescu… Se spune că mâna compozitorului este prelungirea mâinii lui Dumnezeu…

 Alteța Sa Regală  Principesa Margareta i-a oferit lui Sabin Pautza într-o ceremonie specială de la Palatul Regal din Sinaia, Medalia Casei Regale Nihil Sine Deo,  semnată de Majestatea Sa, Regele Mihai I.

 Întreaga creație a compozitorului Sabin Pautza,  de la piese solo la mari lucrări simfonice, foarte multe răsplatite cu distincții nationale și internaționale, se detașează la distanțe cosmice de strălucita sintagmă a eruditului muzicolog Alex Vasiliu, care consideră sonoritatea unor creații contemporane drept „țepoasă”. 

 “Ritmurile, modurile specifice colindelor, bocetelor, jocurile populare românești, sunt materiale autentice din care s-a plamădit oricare din creațiile mele de tinerețe ori de maturitate”, … și mi-e dor de România și când sunt în România, ne mărturisește Sabin Pautza.

 SABENA! Așa î-l striga Smaranda Oțeanu Bunea, fosta directoare a Teatrului de Operă pentru Copii, pe care eu o consider o proeminență marcantă a generației noastre, car a dat mari maeștri…. SABENA, ești un miracol!

 

 Muzicolog, Daniela Caraman Fotea.

Alte articole